Suroviny na 4 porcie:
600 g bravčového karé bez kosti
40 g masti
1 cibuľa
mäsový vývar
2 bobkové listy
2 zrnká nového korenia
4 zrnká čierneho korenia
soľ

Na šípkovú omáčku:
30 g masti
120 g šípkového lekváru Kukkonia
40 g hladkej múky
mäsový vývar
1 ČL cukru
citrónová šťava
soľ

Postup:

Karé bez kosti, ale vcelku prudko opečte z každej strany na rozohriatej bravčovej masti. Mäso preložte do pekáča a pridajte soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejte trochou vývaru a prikryté vložte do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejte ho výpekom a dopečte dozlatista. Výpek zlejte bokom a mäso nechajte v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo.
Na masti opražte múku, zalejte ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu priveďte do varu, pridajte k nej šípkový lekvár, ochuťte cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájajte a servírujte preliate šípkovou omáčkou ku knedli alebo zemiakom.
Tip:  Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne i k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.