Mangalica je plemeno ošípaných pochádzajúce z Veľkej uhorskej nížiny. Dodnes ju v Maďarsku považujú za „rodinné striebro“, ale má svoju tradíciu aj u nás na juhu Slovenska, ako aj v Srbsku, Rumunsku a na Balkáne. Mangalica bola vyšľachtená v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa s polo divokým bravom zo Šumadije a je typická kučeravou srsťou. Je to veľmi odolný a nenáročný druh, strednej veľkosti – jatočná hmotnosť je 150-170 kg.
Kvôli neľahkým časom však chov tohto plemena postupne upadal a jeho mäso sa z pôvodných receptúr vytratilo. Dnes však mangalica oslavuje veľký návrat.
Keďže mangalica sa môže pýšiť pomerne hrubou, dlhou a kučeravou srsťou, dokáže sa pásť vo vonkajších podmienkach aj počas chladných zimných mesiacov. Vďaka čomu prirodzene priberá na váhe a zvyšuje sa jej objem sadla, ktorý neobsahuje škodlivý cholesterol – iba ten, ktorý zaradzujeme do kategórie „dobrý“. Mäsiari sa zhodujú v tom, že mäso z mangalice je výborne prerastené a hodí sa na výrobu kvalitnej šunky.
Mangalica má výnimočné kvalitné, chuťovo intenzívne mäso a patrí ku gurmánskym špecialitám.