
Ingrediencie na 4 porcie:
600 g bravčové karé bez kosti
40 g masť
1 cibuľa
mäsový vývar
2 ks bobkový list
2 ks nové korenie
4 ks čierne korenie
soľ
Šípková omáčka
30 g masť
120 g šípkový lekvár Kukkonia
40 g hladká múka
mäsový vývar
1 ČL cukor
citrónová šťava
soľ
Postup: Karé bez kosti, ale vcelku prudko opečieme z každej strany na rozohriatej bravčovej masti. Mäso preložíme do pekáča a pridáme soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové a čierne korenie, bobkový list, podlejeme trochou vývaru a prikryté vložíme do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejeme ho výpekom a dopečieme dozlatista. Výpek zlejeme bokom a mäso necháme v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo. Na masti opražíme múku, zalejeme ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu privedieme do varu, pridáme k nej šípkový lekvár, ochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájame a servírujeme preliate šípkovou omáčkou ku knedli alebo zemiakom.
Tip: Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne aj k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.